Timișoara, 7 iulie 2025 - Baldi & Partners (baldiandpartners.it), o firmă multidisciplinară de avocatură, consultanță financiară și fiscală cu sediul în Italia, și Hategan Attorneys (hategan.ro), una dintre cele mai prestigioase firme de avocatură de tip boutique din România, anunță încheierea unui parteneriat strategic și inovator. Această colaborare are ca scop sprijinirea dezvoltării internaționale a clienților nu numai în România și Italia, ci și pe piețele emergente din Europa Centrală și de Est (ECE), oferind servicii integrate de consultanță juridică și de afaceri adaptate unui peisaj regional în plină evoluție.
În articolul „Transpunerea Directivei privind raportarea privind sustenabilitatea întreprinderilor în România", publicat în numărul 12.3 al revistei CEE Legal Matters, am explorat peisajul de reglementare al ESG în România, ca parte a instantaneului de piață al CEELM. Iată un studiu de caz despre ce înseamnă ESG în practică, un proiect demarat cu 10 ani înainte de legislația ESG, dar axat pe aceleași valori și principii.
La finalul anului 2022, Uniunea Europeană a adoptat Directiva (UE) 2022/2555 (NIS 2), menită să stabilească un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în întreaga Uniune. Aceasta reprezintă o actualizare și extindere semnificativă a Directivei NIS 1, adaptată la contextul actual de amenințări și interdependențe digitale.
Opinia Ioanei Hategan, LLM (De), EMBA (SDA Bocconi School of Management), Managing Partner/M&A and PE Leader (Hategan Attorneys)
Inteligența artificială transformă accelerat profesiile tradiționale, iar domeniul juridic nu face excepție. Platformele AI reușesc din ce în ce mai bine să caute, să sintetizeze și să structureze informații juridice – sarcini care, până nu demult, defineau valoarea adusă de un avocat.
Această evoluție ridică o întrebare esențială: care mai este, astăzi, valoarea adăugată pe care o poate oferi un avocat de business clienților săi corporate?
România face un pas decisiv spre integrarea Directivei UE privind raportarea privind sustenabilitatea întreprinderilor (CSRD) prin triplul cadru de reglementare stabilit simultan de Ministerul Finanțelor prin Ordinul nr. 85/2024, Autoritatea de Supraveghere Financiară prin Norma nr. 4/2024 și Banca Națională a României prin Ordinul nr. 1/2024.